FC Twente werkt komend seizoen in de Jupiler League met een begroting tussen de 18 en 20 miljoen euro.

Die verwachting sprak algemeen directeur Erik Velderman uit, een dag nadat de club uit Enschede naar de Jupiler League degradeerde. De degradant uit Enschede moest dit seizoen in de eredivisie met 30 miljoen euro rondkomen.

“Er zijn ook hele donkere analyses die het naar 15 miljoen doet zakken, maar daar ga ik niet vanuit. Pure Energy blijft achter ons staan en gaat met ons door”, zei Velderman over de hoofdsponsor.

De degradatie heeft tot gevolg dat veel personeel van FC Twente zijn of haar baan kwijtraakt. Om hoeveel mensen het gaat, kon de directeur maandag nog niet zeggen. “Maar we moeten inkrimpen. We willen weinig bezuinigen rond ons ‘voetbalbedrijf’. We willen binnen een jaar terug naar de eredivisie. Koste wat kost. Ik zal niet ophouden met knokken voor deze club tot ik er bij neerval.”

Binnen nu en twee weken hoopt FC Twente duidelijkheid te krijgen van de Belastingdienst. De club rekent op naheffingen vanwege de zaak rond voetballer Dusan Tadic, die in 2014 van de Enschedese club naar Southampton vertrok. Bij die transfer zou Twente belasting hebben ontdoken.

Velderman: "Met de Belastingdienst hebben we constructief overleg. We hebben binnen 14 dagen tot een schikking te komen. Dat is een hobbel die we moeten nemen.''

Twente hoopt op korte termijn een technisch directeur aan te stellen. Die functie werd tot eind maart uitgeoefend door Jan van Halst. "Mensen met wie we praten hebben nog een baan, dat ligt gevoelig. Ik kan daar nog geen uitspraken over doen'', aldus Velderman, die aangaf dat pas na die aanstelling duidelijk wordt of Marino Pusic hoofdtrainer van Twente blijft. "Maar Marino blijft zeker aan boord. Ik kijk zeer positief tegen hem aan.''

Fred Rutten als technische man?

Commercieel directeur Van Halst van FC Twente denkt dat de club uit Enschede een jaartje eerste divisie best kan overleven. Onduidelijk is echter hoe de trotse kampioen van 2010 zich moet redden.

Het is maar de vraag of Van Halst zelf volgend seizoen nog bij FC Twente werkt. De oud-voetballer wordt zo verantwoordelijk gehouden voor de bedroevende resultaten dat hij zijn functie als algemeen en technisch directeur moest neerleggen toen vorige maand Gertjan Verbeek binnen 150 dagen alweer werd ontslagen.

Als je het veel supporters van FC Twente vraagt, dan moet Fred Rutten de sterke technische man naast de huidige directeur Erik Velderman worden. De huidige trainer van Maccabi Haifa vertelde vorig jaar oktober nog dat FC Twente hem altijd kon bellen. Van Halst koos uiteindelijk voor Verbeek. Het was niet de enige keuze die de afgelopen jaren verkeerd uitpakte.

Waar Joop Munsterman en Aldo van der Laan hun hand overspeelden bij FC Twente waren dit seizoen drie hoofdtrainers en een begroting van maar liefst 30 miljoen euro niet voldoende voor handhaving in de eredivisie. Ter vergelijking, Excelsior staat met een financiële huishouding van 6 miljoen euro keurig in de middenmoot.

Geen plan voor eerste divisie

Bij veel degradatiekandidaten ligt er al een goed omlijnd plan klaar hoe ze in de eerste divisie moeten overleven. Dat is bij FC Twente nog niet helemaal het geval omdat er geen technische man is sinds Van Halst alleen nog maar commerciële taken heeft.

Volgens het adviesbureau Hypercube stevent de club uit Enschede volgend seizoen in de Jupiler League af op een negatief resultaat van 4,5 miljoen euro. Van Halst rekent op betere cijfers als sponsors en supporters hun favoriete club blijven steunen.

Met een sterke man als Rutten aan het roer kan FC Twente het vertrouwen van geldschieters en fans mogelijk winnen. Dat is ook te hopen voor de gemeente Enschede die de profclub 17 miljoen euro leende en nog eens garant staat voor een bedrag van acht miljoen euro.

FC Twente moet dat bedrag in 30 jaar met rente terug betalen. Dat zal een hele klus worden, omdat de inkomsten in de eerste divisie met naar verwachting 30 procent zullen kelderen.

"We zijn in gesprek met financiers. Maar we moeten ook in gesprek met KNVB over inmenging van financiers. Een breed gedragen aandelenkapitaal is beter dan een overname. Met een uitgangspunt dat het een sterk Twents karakter houdt", zei Velderman, die in de Jupiler League rekent op tussen de 18.000 en 20.000 toeschouwers bij thuiswedstrijden.

LEES OOK: Ajax is de rijkste club van Nederland en pakt opnieuw niet de titel – dat heeft één belangrijke reden